Кетъринг - органинизация
Стилът за сервиране
Три са стиловете за сервиране на маса. Два от тях – френският и руският – произлизат от традициите и етикетът, създадени през XVIII век и утвърдени през XIX век. Третият, модерният стил, който започна да се разпространява в началото на XX век в хотелите и стана известен в ресторантите в цял свят след Втората Световна Война. За да изберете този, който ви допада най-много, представяме предимствата и недостатъците на всеки един:
Френски стил: Всеки от гостите избира от определено меню. Този стил е елегантен и формален, но също така бавен. Предимството е, че гостите избират точно това ястие, което искат.
Руски стил: Сервитъорите сервират всички ястия, но гостът може да изкаже желанията относно всяко едно ястие – да намали порцията, да поиска повече сос или гарнитура, т.н. Този стил също е бавен.
Модерен стил: главният готвач приготвя и сервира всички ястия от кухнята, като за всички гости те са еднакви. Това е най-бързата система за сервиране и ястията могат да бъдат “украсени”. Недостатъкът е, че гостите нямат възможност да избират своите порции, украса, т.н.
Да определим местата
Винаги е по-добре да се организира предварително разпределението на гостите по маси. Критерият, който може да се спазва е например: роднини от всяка една от двете страни да бъдат отделно (препоръчително); роднини от двете страни заедно, за да се опознаят по-добре; хора на една и съща възраст, т.н. Трябва да се внимава и за да се избегнат напрегнати ситуации, не е подходящо да настаним заедно роднини, които не се разбират помежду си или разведена двойка.